Skip to main content

Kleine Kerkje Buurse

nulmeting

Gesprek 28 juni 2021

Het kleine kerkje dateert uit 1857. De hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse heeft in 2015 kenbaar gemaakt de kerk af te willen stoten. Om de kerk te behouden voor religieuze en maatschappelijke doeleinden voor Buurse is de stichting Kerkelijk Erfgoed Buurse opgericht. De stichting heeft 5 of 10 jaar de tijd gekregen om een gezonde exploitatie op te zetten. Het gebouw is aan de eredienst ontheven, maar er worden nog wel oecumenische diensten gehouden. 

Het gebouw behoeft enig onderhoud. De binnenzijde is geverfd en heeft een frisse uitstalling gekregen daarnaast is ook het keukentje opgeknapt. De tuin, entree en ruimte rondom het gebouw wordt nu onderhanden genomen.

Het bestuur van de stichting bestaat uit 3 personen. Naast het bestuur heeft het Kleine Kerkje een klein aantal vaste vrijwilligers.

Gebruikers

Het kleine kerkje heeft (nog) geen vaste gebruikers of huurders.

De locatie wordt incidenteel verhuurd aan diverse partijen voor o.a. bruiloften, afscheidsvieringen, workshops en bijeenkomsten.

Uitdagingen

Bekostigen van onderhoud en verduurzamen
Het gebouw heeft achterstallig onderhoud en is niet voorzien van isolatie van vloer, dak, muren en glas. Wenselijk is het gebouw te verduurzamen en energieneutraal te maken. Op dit moment zijn er geen reserves om de benodigde investering te doen.

Werven van vrijwilligers/bestuursleden
Het is moeilijk om aan vrijwilliger te komen die helpen bij het verder vormgeven en activeren van een activiteitenprogramma.

Optimalisering van de bezetting
Het Kleine Kerkje heeft een lage bezettingsgraad. De ideeën om de bezetting te optimaliseren zijn aanwezig maar geen zicht op investering om de toekomstplannen te realiseren. 

Droom

Het Kleine Kerkje in Buurse behouden als zelfstandige accommodatie voor sociale, maatschappelijke en toeristische doeleinden voor en door Buursenaren en betrokkenen.